ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Σαν αρχαία τραγωδία. Ο Επιτάφιος στο εγκαταλελημμένο χωριό της Κυδιάντας.
 
Ούτε παπάς, ούτε ψαλτάδες, ούτε μεγάφωνα, ούτε χορωδίες χρειάζεται το εκκλησάκι του Αγ. Γιάννη στην Κυδιάντα για να λειτουργήσει τη μέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Στην Κυδιάντα, το εδώ και δεκαετίες πλέον εγκαταλελειμμένο χωριό της Βόρειας Χίου, το λιγοστό φως των κεριών, ο στολισμένος με αγριολούλουδα επιτάφιος και η καλή διάθεση των κατοίκων της Λαγκάδας, αλλά και των υπολοίπων Χιωτών που επισκέπτονται το εκκλησάκι τη μέρα αυτή, αρκούν για να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ευλάβειας ικανό να συγκινήσει τον καθένα.
 Χθες, προς μεγάλη χαρά όλων, εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν για να ψάλουν όλοι μαζί τα εγκώμια, αλλά και να φέρουν το γύρο της εκκλησίας κουβαλώντας τον Εσταυρωμένο και τον επιτάφιο τρεις φορές: την πρώτη για αυτούς που έχουν φύγει, τη δεύτερη για τους παρευρισκομένους και την τελευταία για τους μελλοντικούς που θα αναλάβουν τη σκυτάλη. Από τη στιγμή που σημαίνει η καμπάνα μέχρι το πέρας του τελετουργικού αυτού εθίμου, δε μπορείς παρά να αισθάνεσαι συγκινημένος από την κατανυκτική αυτή ατμόσφαιρα και κυρίως ευτυχής που βρέθηκες τη συγκεκριμένη μέρα, στο συγκεκριμένο μέρος, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους.
Καλή Aνάσταση.
 
Πηγή: Εφημερίδα "Αλήθεια", 7/4/2007, Άρθρο της Λίλας Συλβίτη
Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"