ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Έθιμα Πρωτοχρονιάς – Θεοφανείων Έθιμα Αποκριάς Έθιμα Σαρακοστής και Πάσχα
Έθιμα Πεντηκοστής Του Κλήδονα Τα Δρίμματα
Έθιμα αρραβώνας και γάμου Έθιμα λοχείας Έθιμα Βάπτισης
Έθιμα Κηδείας    

Έθιμα Κηδείας.

Θεωρείται καλό να κλείσεις τα μάτια του νεκρού . Στο στόμα του βάζουν ένα μικρό σταυρό από κερί και ένα κομμάτι από τούβλο . Για 3 μέρες εκεί όπου βγήκε η ψυχή του νεκρού ανάβουν καντήλι και έχουν ένα πιάτο νερό με ψύχα ( ψυχή ).

Την ώρα που σηκώνουν τον νεκρό σπάνε μια πήλινη κανάτα με νερό για να’χει η ψυ­χή του δροσιά .

Απ ’ όπου περνά ο νεκρός ρίχνουν λίγο νερό για τον ίδιο λόγο .

Οι χήρες για όλη τους τη ζωή φορούν μαύρα . Στους συγγενείς εύχονται «ζωή σε λό­γου σας» , «να ζείτε να τον θυμάστε» , «τα χρόνια του να πάρετε» κ . ά .

Οταν κατεβάζουν τον νεκρό στον τάφο , θεωρείται καλό να ρίξεις μια φούχτα χώμα , ενώ ο παπάς ρίχνει μια φτυαριά χώμα και το περιεχόμενο ενός καντηλιού της εκκλη­σίας .

Αν ο νεκρός είναι νέος συνηθίζουν να ρίχνουν και κέρματα στον τάφο .

Μετά την ταφή στην εκκλησία μοιράζουν τη «μακαριά» δηλαδή ψωμί , ελιές και κρα­σί και παίρνουν όλοι για να συγχωρήσουν .

Μετά την κηδεία , πηγαίνουν στο σπίτι του νεκρού για καφέ σε ένδειξη πίκρας για το θάνατο του .

Την τρίτη μέρα από την ταφή , κάνουν τα πικροκόλυβα και αφού λειτουργηθούν στην εκκλησία , σπάνε το πιάτο στο μνήμα του νεκρού . Την ίδια μέρα μεταφέρουν το καντήλι από το σπίτι στον τάφο .

Κόλυβα φτιάχνουν στα εννιάμερα , στα σαράντα , στα τρίμηνα , στα εξάμηνα , εννιάμηνα και στο χρόνο .

Την Παρασκευή πριν τα Σαράντα μοιράζουν αρτουδάκια και χυλό σ ’ όλο το χωριό . Είναι μια πρόσκληση να συγχωρήσουν τον νεκρό . Μαζί με το χυλό , μοιράζουν και πίτα βου­τηγμένη στο κρασί και στην κανέλλα .

Μετά το μνημόσυνο των σαράντα και του έτους , πηγαίνουν πάλι για καφέ στο σπίτι του νεκρού . Οι συγγενείς δεν τρώνες κρέας για σαράντα ημέρες . Οταν χηρέψει άνδρας αφήνει γένεια και φορά μαύρο πουκάμισο .

Την Μεγάλη Παρασκευή κάνουν τρισάγιο κι όταν ξεθάβουν το νεκρό πλένουν τα κόκκαλά του με κρασί .

Γι’ αυτούς που χάνονται στον πόλεμο ή στη θάλασσα επειδή δεν τους γίνεται κη­δεία , συνηθίζεται να πηγαίνει ο παπάς με τα εξαπτέρυγα την ώρα της δοξολογίας και να παίρνει το σινί (= μεγάλο ταψί ) με τα κόλυβα από το σπίτι ή το σχολείο όπου τα ξενυχτούν σαν να πρόκειται για νεκρό . Κερνούν καφέ , σταφίδες ή στραγάλια ζεστά . Επίσης φτιάχνουν ένα σταυρό από λουλούδια ή στεφάνια και τα πετούν στη θάλασσα .

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"