ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Έθιμα Πρωτοχρονιάς – Θεοφανείων Έθιμα Αποκριάς Έθιμα Σαρακοστής και Πάσχα
Έθιμα Πεντηκοστής Του Κλήδονα Τα Δρίμματα
Έθιμα αρραβώνας και γάμου Έθιμα λοχείας Έθιμα Βάπτισης
Έθιμα Κηδείας    

Β. Έθιμα Αποκριάς.

Συνήθως τα γλέντια και οι διασκεδάσεις αρχίζουν από τις 17 Γενάρη του Αγίου Αντωνίου, όμως φθάνουν στο κατακόρυφο με το άνοιγμα του Τριώδιου. Από την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου, κάθε βράδυ πότε στο ένα και πότε στο άλλο συγγενικό σπίτι ξεφαντώνουν.
Ντύνονται «κουδουνάτοι» δηλαδή μασκαράδες, όχι με στολές, αλλά όσο το δυνατόν αγνώριστοι και άσχημοι.

Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και πολλές φορές η μεταμφίεσή τους είναι τόσο επιτυχημένη που δεν τους αναγνωρίζουν. Ακολουθεί ο αποκριάτικος χορός, ο «κυρ – Βορηάς», το «Κάστρο» και διάφορα τετράστιχα που μιλούν για θάλασσα, για αγάπη ή και σκωπτικά.

Σ’ αυτές τις όμορφες και αξέχαστες οικογενειακές συγκεντρώσεις παίζονται πολύ ωραία παιχνίδια όπως το «αλεύρι», «δεν πάω πια στην Κάλυμνο», «ο μουτζούρης» και περνούν χαρούμενα τα βράδυα στο χωριό.

Την Τυρινή το βράδυ τρώνε αυγό και λένε: «με αυγό να κλείσομε το στόμα και με αυγό να το ανοίξομε» εννοώντας φυσικά το κόκκινο αυγό.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκρηάς και την καθαρή Δευτέρα οι νέοι και οι νέες πηγαίνουν στο Σταυρί και στήνουν τρικούβερτο χορό.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"