ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Φαγητά

-Κουρπάς
Σιτάρι κομμένο ανάμεσα σε δυο πέτρες που το έκαναν σούπα.
-Κουρπόγαλο
Κουρπάς με γάλα.
-Πάντρεμα
’ Ηταν ένα είδος οσπρίου μαγειρεμένου με ρύζι πχ. φασολόρυζο, φακόρυζο.
-Κουντουρουδόζουμο
’Ηταν το ζουμί από βρασμένα κουντουρούδια που συνήθιζαν να πίνουν σαν τσάι ή καφέ κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
-Το μάτσι
Είναι οι γνωστές χυλοπίτες. Ζύμωναν αλεύρι με νερό και μετά άνοιγαν φύλλο με τη ματσόβεργα (πλάστη), το έκοβαν ψιλά κομμάτια με μαχαίρι και το έψηναν με τοματό-ζουμο σαν σούπα και με γάλα (ματσόγαλο).
-Μακαρόνια χερίσια
Αφού τα έβραζαν τα ανακάτευαν με μυζήθρα.
-Αυγοζούμι
Τσιγαρίζανε κρεμμύδι και τυρί. Πρόσθεταν τομάτα, το ανάλογο νερό έσπαζαν μέσα αυγά και τα έβραζαν. Το σερβίριζαν με μπουκιές ψωμιού και από πάνω έξυναν τυρί.
-Πουλοκεφτέδες
Έκοβαν ανθούς από κολοκύθια, τους έπλεναν και τους έκοβαν ψιλά κομμάτια. Τσιγάριζαν ένα κρεμμύδι και πρόσθεταν τους ψιλοκομμένους ανθούς. Αφού κρύωνε έριχναν 2 αυγά, έξυναν χιώτικο τυρί, αλάτι, πιπέρι και αλεύρι κι έφτιαχναν ένα κουρκούτι. Έβαζαν το λάδι να καεί και τους τηγάνιζαν σαν τηγανίτες.
-Πούλοι γεμιστοί
Γέμιζαν τους ανθούς κολοκυθιάς με ρύζι όπως ακριβώς τα ντολμαδάκια.


 

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"