ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Η Γιορτή της Σαρδέλας

Δεμένη η ζωή των Λαγκαδούσων με τη θάλασσα δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πλούτο της, όπως τα ψάρια, που πρόσφεραν σημαντικό προϊόν για τη διατροφή αλλά και στην οικονομία του νοικοκυριού.

Στη γιορτή της σαρδέλας, η μυρωδιά από το ψητό ψάρι δένει με την αρμύρα της θάλασσας και ραίνεται με το χιώτικο ούζο που συνέχεια γεμίζει τα ποτήρια των γλεντζέδων και ανοιχτόκαρδων Λαγκαδούσων.

Μια σκηνή που θα συναντήσετε όταν βρεθείτε στη Λαγκάδα, είναι αυτή του ερχομού του καϊκιού από το ψάρεμα. Από μακριά με φόντο τις Οινούσσες θα δείτε το καΐκι να πλησιάζει με ένα σμήνος από γλαροπούλια να το συνοδεύουν για να επωφεληθούν αν οι ψαράδες αφήσουν κάτι πίσω τους. Λιγότερα από ότι παλιά τα καΐκια επιστρέφουν στο λιμάνι, όπου εκεί στην παραλία οι ντόπιοι κατεβαίνουν για να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η ΚΥΔΙΑΝΤΑ» είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης «Η Γιορτή της Σαρδέλας» αλλά βασικός πρωταγωνιστής είναι ο κόσμος που πλημμυρίζει την παραλία.
Τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν στην προεργασία που ξεκινά από νωρίς αφού τα ψάρια πρέπει να καθαριστούν πριν καταλήξουν στις ψησταριές για να αποτελέσουν έτσι καλό μεζέ που θα συνοδεύει το χιώτικο ούζο.
Μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα ο Σύλλογος υποδέχεται τους  καλεσμένους και αποδεικνύοντας και το «φιλόξενον» της Λαγκάδας τους διασκεδάζει με τα χορευτικά συγκροτήματά του, μέχρι να πάρουν και οι καλεσμένοι θέση στο χορό, απαραίτητο «συστατικό» για την επιτυχία της γιορτής της σαρδέλας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"