ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
ΗΘΗ - ΕΘΙΜΑ ΘΡΥΛΟΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΛΑΪΚΗ ΘΥΜΟΣΟΦΙΑ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Λαογραφία


Όσο και εάν η ιστορία και η επίσημη πολιτική ζωή ενός τόπου, επηρεάζουν και επηρεάζονται από τους ανθρώπους του, την πραγματική ψυχή ενός λαού, μπορεί κανείς να την ιχνηλατήσει μόνο μέσα από τις απλές καθημερινές εκδηλώσεις της κοινωνικής του ζωής.

Μέσα από τις εκδηλώσεις της χαράς ή της λύπης, τα παραμύθια, τους τρόπους πρακτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής – διατροφή, υγεία, εργασία, τα ανέκδοτα, τα αστεία περιστατικά και τα παιχνίδια, αλλά και τις ευχές και τις κατάρες, μπορεί να ολοκληρωθεί και παρασταθεί γλαφυρά ο χαρακτήρας ενός λαού.

Ορμώμενοι λοιπόν από αυτές τις διαπιστώσεις, προσπαθήσαμε και εμείς να μαζέψουμε όσο περισσότερο υλικό μπορούσαμε, που να αφορά τις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής του λαού της Λαγκάδας. Μέσα σ’ αυτό το υλικό πολλές φορές θα συναντήσουμε επιρροές από άλλες γειτονικές περιοχές και κυρίως από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας.

Ωστόσο, ακόμη και οι επιρροές αυτές δεν αλλοιώνουν, αλλά υπογραμμίζουν τον καλοκάγαθο, εύθυμο και γλετζέδικο χαρακτήρα της νησιώτικης ψυχής των συγχωριανών μας.
Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"