ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
"Νερόμυλοι Χίου- Ξαναμπαίνει το νερό στ’ αυλάκι"
Αυτό τον τίτλο αποφάσισαν να δώσουν στη φετινή τους έρευνα, οι Ανιχνευτές της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Πεληναίου.
Με αφετηρία κατασκήνωσή τους στην περιοχή των Νερομύλων της Βολισσού στον ποταμό Μαλαγκιώτη το περασμένο καλοκαίρι, δεκαπέντε Ανιχνευτές ξεκίνησαν να ερευνούν και να καταγράφουν κάθε τι που σχετίζεται με τη ζωή και τη λειτουργία των νερομύλων στη Χίο. Την ομάδα αποτελούν παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών από τον Βροντάδο και τη Λαγκάδα που τους τελευταίους έξι μήνες αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος. Ήδη, παράλληλα με την έρευνα και την καταγραφή, έχουν ξεκινήσει -με την καθοδήγηση του Εφόρου Ανάπτυξης Προσκοπικής Τεχνικής Γιώργου Βουλάμαντη- την κατασκευή ομοιώματος του σωζόμενου νερόμυλου της οικογένειας Γεωργούλη, που βρίσκεται στην περιοχή «Κόρης Γεφύρι» μέσα στην όχθη του υπό κατασκευή εκεί φράγματος. 
 
Η παραπάνω κατασκευή αποτελείται από ένα πιστό αντίγραφο του νερόμυλου σε κλίμακα 1:10. Όλοι οι κινητικοί και υδραυλικοί του μηχανισμοί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει εγκατεστημένο ένα αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα δίγλωσσης ξενάγησης και παροχής σχετικών πληροφοριών. Η κατασκευή του νερόμυλου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να παρουσιαστεί στις 15 και 16 του ίδιου μήνα στην Πάτρα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Μέχρι το φθινόπωρο, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την έκδοση ενός CD-ROM και ενός σχετικού φυλλαδίου.
Η δράση ενισχύεται από το Πρόγραμμα «Νεολαία» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
 
Πηγή: Chiosnews.com 16/3/2006
Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"