ΕΓΓΡΑΦΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Στο γάμο Στην εγκυμοσύνη
Στην λοχεία
Άλλες προλήψεις    

Στο γάμο

Οι γάμοι στη Λαγκάδα ήταν κατ ’ εξοχή γάμοι από προξενείο . Οι προξενητάδες έπρε­πε να συγκεντρώνουν ορισμένα απαραίτητα προσόντα : να είναι καλομίλητοι , καταφερτζήδες και να «πιάνει» το χέρι τους . Και όταν λέμε να «πιάνει» , εννοούμε να έχουν στο ενεργητικό τους και άλλες πετυχημένες παντρειές . Συνήθως οι προξενιές γίνον­ταν βράδυ και ο προξενητής έπρεπε να φοράει δυό λογιώ παπούτσια .

Αν πετύχαινε το προξενιό και μετά από πολύχρονη αρραβώνα φθάνουμε στις παρα­μονές του γάμου . Αυτά που έπρεπε να προσεχθούν ιδιαίτερα στις προετοιμασίες του γάμου είναι τα παρακάτω :

- Στο πλύσιμο και το σιδέρωμα των προικιών δεν ήταν δεκτές οι μαυροφόρες , οι χή­ρες και τα ορφανά γιατί φέρναν γρουσουζιά .

- Οι παράνυμφες και οι παράγαμπροι δεν έπρεπε - για τον ίδιο λόγο - να είναι ορ­φανοί .

- Αν έμπαινε κοπέλλα πάνω από τρεις φορές παράνυμφη σε γάμους , θα έμενε στο ράφι .

- ’ Οταν έστρωναν το νυφικό κρεββάτι έβαζαν κάτω από το στρώμα ένα κομμάτι δί­χτυ , για να είναι πάντα αγαπημένοι οι νιόπαντροι .

- Στη νύφη έδιναν ένα μικρό ψαλιδάκι , που το έκρυβε στον κόρφο της , για να μην της κάνουν μάγια όποιοι ήθελαν το κακό της . Θεωρούσαν ότι το ψαλίδι είχε τη δύναμη να κόβει τις «κακές» γλώσσες .

- Αν κάποιος ή κάποια ήθελαν να παντρευτούν δεν έπρεπε να βάλουν βέρα άλλου και μάλιστα παντρεμένου .

- Αν δύο νεόνυμφες συναντιόντουσαν στο δρόμο , άλλαζαν μεταξύ τους προσωπικά αντικείμενα ( παραμάνες , φουρκέτες κ . λπ .).

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" - Λαγκάδα Χίος 82100 - Τηλ: 2271074916
Ο κόμβος ενημερώνει για τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" και συγχρηματοδοτήθηκε
από τον σύλλογο "Η Κυδιάντα" και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006"