06 Αυγ 2018
έτοιμοι για ναυτικό μουσείο στη Λαγκάδα

Κοντά στη δημιουργία ναυτικού μουσείου βρίσκονται στη Λαγκάδα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Κυδιάντα» που στις αρχές Αυγούστου παρουσίασε (ώστε να δουν και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες) το αφιέρωμα για τους ναυτικούς.

Ήδη από το Σύλλογο έχουν έρθει σε συμφωνία για παραχώρηση σχετικού χώρου κοντά στο ποταμάκι και σύντομα αυτό θα είναι και ανακοινώσιμο!

«Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018. Βρεθήκαμε στον Αι-Γιώργη, το γραφικό εκκλησάκι στη Λαγκάδα, να προβάλουμε για τρίτη φορά φέτος το αφιέρωμα που φτιάχτηκε για τους ναυτικούς του τόπου μας.

Το σύνθημα δόθηκε τον Οκτώβρη του 2017. «Παιδιά, μαζεύουμε φωτογραφίες στον Πολιτιστικό. Θέλετε να μας βοηθήσετε;» Η ανταπόκριση μεγάλη. Τα καφενεία με τους απόμαχους πήραν φωτιά. Τα μπαούλα άνοιξαν. Τα κεντητά άλμπουμ από τόπους μακρινούς ξεσκονίστηκαν. «Να, πάρτε αυτές τις φωτογραφίες, να, και το φυλλάδιό μου… Μην τα χάσετε όμως, είναι κειμήλια ζωής».

Η τεχνολογία βοήθησε, πολλές οι αποτυπώσεις των στιγμών, καλών και κακών, πολλές οι αναμνήσεις, πολλά και τα τραγούδια για θάλασσες μακρινές. Κι όλα αυτά για τους μπαμπάδες μας, που δεν πρόλαβαν να δουν τα εγγόνια τους. Για όλους αυτούς τους ναυτικούς που δεν έχασαν το χαμόγελό τους, παρά τις επαγγελματικές δυσκολίες, τις καιρικές συνθήκες, την έλλειψη των συγγενικών προσώπων τους, τις δύσκολες πολλές φορές σχέσεις με τα ναυτιλιακά γραφεία, την ανεργία, τις ασταθείς πολιτικές συνθήκες των λιμανιών προορισμού.

Για όλους αυτούς τους δικούς μας ανθρώπους που μας μεγάλωσαν με αξιοπρέπεια. Για αυτούς που βρίσκονται τώρα εδώ και για εκείνους που η θάλασσα τους πήρε νωρίς… Για όλους αυτούς εμείς θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να παλεύουμε για να μη χαθεί ούτε μια από τις μικρές και μεγάλες στιγμές τους.

Υ.Γ. Τα καλύτερα έπονται για έναν χώρο που θα στεγάσει όλες αυτές τις αναμνήσεις και ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε κι επισήμως.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Κυδιάντα»