Όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος στο βιβλίο του «Η υγεία στον κύκλο της χρονιάς» είχε γίνει προσπάθεια της εκκλησίας να απαγορεύσει το έθιμο αφού σχετιζόταν με επιβίωση πανάρχαιων ειδωλολατρικών τελετών που σχετίζονται με τη λατρεία του ήλιου και του ιερού πυρός.

Μάλιστα ο Γ.Α. Μέγας στο βιβλίο του «Ελληνικές γιορτές και έθιμα της Λαϊκής Λατρείας» αναφέρει ότι ο 65ος κανόνας της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου (681) επιτάσσει την κατάργηση των πυρκαγιών που ανάβουν σε σπίτια ή εργαστήρια και αν κάποιος πράξει κάτι τέτοιο αν είναι κληρικός θα καθαιρεθεί, αν είναι λαϊκός θα αφορισθεί.

Ενδιαφέρον έχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που αφορά τη Γενέθλιο του Ιωάννου του προδρόμου (24 Ιουλίου). Όπως αναφέρει τον Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος από τον Ιησού. Αφού λοιπόν η γέννηση του Χριστού ορίστηκε από την Εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά τις χειμερινές τροπές του ήλιου, επόμενο ήταν το Γενέθλιον Ιωάννου του Προδρόμου να συμπέσει με την 24 Ιουνίου, δηλαδή κατά τις θερινές τροπές του ηλίου. Γι’ αυτό και διατηρήθηκαν ορισμένες συνήθειες του αρχαίου κόσμου σχετικές με το θερινό ηλιοτρόπιο, την ημέρα που τιμάται ο Άγιος.

Το νερό είναι το δεύτερο στοιχείο που δένει με τη γενέθλιο ημέρα του Αϊ Γιάννη. Ο σύλλογος του χωριού αναβιώνει και τον «κλήδονα». Από βραδύς μια κοπέλα, λεύτερη, φέρνει μέσα σε ένα σταμνί νερό από τη βρύση. Παρά τα πειράγματα δεν ανταπαντά γιατί το νερό πρέπει να είναι «αμίλητο». Μέσα σε αυτό θα ρίξουν τα ριζικάρια, δαχτυλίδι, σκουλαρίκι ή κάποιο άλλο σημάδι και στη συνέχεια το σκεπάζουν με ένα πανί.

Την επομένη ξεκλειδώνουν τον Κλήδονα και αρχίζουν να βγάζουν ένα- ένα τα ριζικάρια μαντεύοντας το μέλλον με πειρακτικά τετράστιχα, που ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τα όμορφα τα κάλλη σου και το λιγνό κορμί σου είναι τα δώρα τα γλυκά που έχεις στη ζωή σου
Καρσί μου ήρθες κι είκατσες απάνου στην πεζούλα
Και κρέμασες τα μούτρα σου σαν την παλιογαδούρα
Μέσα στα φύλλα της καρδιάς , στου έρωτα το θρόνο εκεί έχω την αγάπη σου μα δεν το φανερώνω
Κομμάτιασε μου την καρδιά και μόνο συλλογίσου
Κάθε κομμάτι της καρδιάς είναι καρδιά δική σου