Δεμένη η ζωή των Λαγκαδούσων με τη θάλασσα δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πλούτο της, όπως τα ψάρια, που πρόσφεραν σημαντικό προϊόν για τη διατροφή αλλά και στην οικονομία του νοικοκυριού.

Στη γιορτή της σαρδέλας, η μυρωδιά από το ψητό ψάρι δένει με την αρμύρα της θάλασσας και ραίνεται με το χιώτικο ούζο που συνέχεια γεμίζει τα ποτήρια των γλεντζέδων και ανοιχτόκαρδων Λαγκαδούσων.

Μια σκηνή που θα συναντήσετε όταν βρεθείτε στη Λαγκάδα, είναι αυτή του ερχομού του καϊκιού από το ψάρεμα. Από μακριά με φόντο τις Οινούσσες θα δείτε το καΐκι να πλησιάζει με ένα σμήνος από γλαροπούλια να το συνοδεύουν για να επωφεληθούν αν οι ψαράδες αφήσουν κάτι πίσω τους. Λιγότερα από ότι παλιά τα καΐκια επιστρέφουν στο λιμάνι, όπου εκεί στην παραλία οι ντόπιοι κατεβαίνουν για να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η ΚΥΔΙΑΝΤΑ» υπήρξε επί σειρά ετών ο διοργανωτής της «της Γιορτής της Σαρδέλας», εφόσον αναλάμβανε την αγορά και το καθάρισμα των ψαριών, το ψήσιμο και όλο το στήσιμο της εκδήλωσης. Μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα υποδεχόταν τους καλεσμένους με τα χορευτικά συγκροτήματά του, μέχρι να πάρουν κι αυτοί θέση στο χορό, απαραίτητο «συστατικό» για την επιτυχία της γιορτής της σαρδέλας. Το γλέντι κρατούσε μέχρι πρωίας.