08 Οκτ 2018

– Άραγε, τι θα κάνει; Αγόρι ή κορίτσι;
Μην ανησυχείτε. Σε λίγο θα ξέρουμε. Αρκεί να πάρουμε δύο μαξιλάρια, ένα ψαλίδι κι ένα μαχαίρι. Κάτω από το ένα μαξιλάρι βάζουμε το ψαλίδι και κάτω από το άλλο το μαχαίρι. Λέμε στην έγκυο να καθίσει σε ένα από τα δύο.
Αν καθίσει στο μαξιλάρι που έχει από κάτω το ψαλίδι θα κάνει κορίτσι, αν στο άλλο, αγόρι.
Ένας άλλος τρόπος ήταν με το «αντί» του αργαλειού. Όταν τέλειωνε το υφαντό, η ανυφάντρα μελετούσε μια εγκυμονούσα. Κατόπιν, έπρεπε να πάρει το «αντί» με τα δόντια της για να βγει στο δρόμο. Αν πρωτοέβλεπε άντρα, η έγκυος θα έκανε αγόρι, αν γυναίκα, κορίτσι και αν έβλεπε δύο άτομα θα έκανε δίδυμα.
– Ένας άλλος τρόπος ήταν ο παρακάτω: η έγκυος έβαζε πάνω στην κοιλιά της μια βελόνα. Αν η βελόνα γύριζε γύρω – γύρω, θα έκανε κορίτσι, αν ηρεμούσε, αγόρι.
– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος δεν έπρεπε να δει νεκρό. Αν παρ` ελπίδα συνέβαινε κάτι τέτοιο, έπρεπε να περάσει τρεις φορές κάτω από το φέρετρο γιατί το παιδί που θα γεννούσε θα «πόμενε», δηλαδή θα λιποθυμούσε.
– Του Αγίου Συμεών δεν έπρεπε να κάνει καμιά εργασία, ούτε και να πιάσει πράγματα που θα μπορούσαν να σημαδέψουν το μωρό: ελιές, σύκα κ.λπ. Αν ξέχναγε και έπιανε τίποτα απ’ αυτά, το βράδυ έπρεπε να βγάλει το φουστάνι της ανάποδα, να πλύνει τα χέρια της σε μια λεκάνη με αλατόνερο και να πει τρεις φορές: «ότι έπιασα, νερό και αλάτι».
– Κάτι άλλο που πρόσεχαν ιδιαίτερα ήταν η ευαισθησία της εγκύου στις μυρωδιές των φαγητών.  Έτσι φρόντιζαν να της δίνουν να φάει ότι της «μύριζε» από το φόβο μήπως χάσει το παιδί. Κάτι που γίνεται μέχρι και σήμερα.