08 Οκτ 2018

Θεωρείται καλό να κλείσεις τα μάτια του νεκρού. Στο στόμα του βάζουν ένα μικρό σταυρό από κερί και ένα κομμάτι από τούβλο. Για 3 μέρες εκεί όπου βγήκε η ψυχή του νεκρού ανάβουν καντήλι και έχουν ένα πιάτο νερό με ψίχα (ψυχή).

Την ώρα που σηκώνουν τον νεκρό σπάνε μια πήλινη κανάτα με νερό για να’χει η ψυχή του δροσιά.

Απ ’ όπου περνά ο νεκρός ρίχνουν λίγο νερό για τον ίδιο λόγο.

Οι χήρες για όλη τους τη ζωή φορούν μαύρα . Στους συγγενείς εύχονται «ζωή σε λό­γου σας» , «να ζείτε να τον θυμάστε» , «τα χρόνια του να πάρετε» κ.ά.

Οταν κατεβάζουν τον νεκρό στον τάφο , θεωρείται καλό να ρίξεις μια φούχτα χώμα , ενώ ο παπάς ρίχνει μια φτυαριά χώμα και το περιεχόμενο ενός καντηλιού της εκκλη­σίας.

Αν ο νεκρός είναι νέος συνηθίζουν να ρίχνουν και κέρματα στον τάφο .

Μετά την ταφή στην εκκλησία μοιράζουν τη «μακαριά» δηλαδή ψωμί, ελιές και κρασί και παίρνουν όλοι για να συγχωρήσουν .

Μετά την κηδεία , πηγαίνουν στο σπίτι του νεκρού για καφέ σε ένδειξη πίκρας για το θάνατο του .

Την τρίτη μέρα από την ταφή , κάνουν τα πικροκόλυβα και αφού λειτουργηθούν στην εκκλησία , σπάνε το πιάτο στο μνήμα του νεκρού. Την ίδια μέρα μεταφέρουν το καντήλι από το σπίτι στον τάφο .

Κόλλυβα φτιάχνουν στα εννιάμερα, στα σαράντα, στα τρίμηνα, στα εξάμηνα, εννιάμηνα και στο χρόνο .

Την Παρασκευή πριν τα Σαράντα μοιράζουν αρτουδάκια και χυλό σ ’ όλο το χωριό. Είναι μια πρόσκληση να συγχωρήσουν τον νεκρό. Μαζί με το χυλό , μοιράζουν και πίτα βου­τηγμένη στο κρασί και στην κανέλα .

Μετά το μνημόσυνο των σαράντα και του έτους , πηγαίνουν πάλι για καφέ στο σπίτι του νεκρού . Οι συγγενείς δεν τρώνε κρέας για σαράντα ημέρες . Όταν χηρέψει άνδρας αφήνει γένεια και φορά μαύρο πουκάμισο.

Την Μεγάλη Παρασκευή κάνουν τρισάγιο κι όταν ξεθάβουν το νεκρό πλένουν τα κόκαλά του με κρασί .

Γι’ αυτούς που χάνονται στον πόλεμο ή στη θάλασσα επειδή δεν τους γίνεται κηδεία, συνηθίζεται να πηγαίνει ο παπάς με τα εξαπτέρυγα την ώρα της δοξολογίας και να παίρνει το σινί (= μεγάλο ταψί) με τα κόλλυβα από το σπίτι ή το σχολείο όπου τα ξενυχτούν σαν να πρόκειται για νεκρό . Κερνούν καφέ, σταφίδες ή στραγάλια ζεστά . Επίσης φτιάχνουν ένα σταυρό από λουλούδια ή στεφάνια και τα πετούν στη θάλασσα .